Спряха четири строителни обекта и пет съоръжения в Банско за трудови нарушения
Спряха четири строителни обекта и пет съоръжения в Банско за трудови нарушения / netinfo
Четири строителни обекта и пет съоръжения на територията на Банско са спрени след проверка на инспектори на Дирекция „Инспекция по труда” – София през юли, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Експертите са проверили 14 строителни площадки за спазване на трудовото законодателство.

Най-честите нарушения, констатирани на проверените строителни обекти в Банско, са необезопасени контури на етажни плочи, необезопасени хоризонтални технологични отвори, стълбищни секции и рамена на етажни стълбища; необезопасени подходи „терен-сграда”, както и изкопи и неотговарящи на нормативните изисквания временни ел.табла.

По време на проверката са съставени два акта за административни нарушения на работници, които не са използвали предоставените им лични предпазни средства.

Без сключени писмени договори са установени шест работници, за пет от които на място инспекторите по труда са издали постановления за обявяване съществуването на трудови правоотношения. Единият от работниците без трудов договор е отказал да подпише постановлението.

Предприети са действия за изясняване статута на петима граждани от Китайската народна република, установени да извършват монтаж на асансьори в новострояща се жилищна сграда в Банско.

Отправени са запитвания до Генералния консул на България в Шанхай, до Министерството на външните работи, до Агенцията по заетостта и дирекция „Миграция” към Национална служба „Полиция”. Установено е, че те са членове на група за монтаж на 45 броя асансьори в хотели на българска фирма, в трудови правоотношения са с китайска фирма и са командировани по договор с бългаска фирма в страната за 90 дни, колкото е срокът на визата им.

В процес на изясняване е дали китайските граждани са командировани при местното лице без да е направена в Агенцията по заетостта регистрация на краткосрочната заетост.