Специалисти съветват да се консумира повече бутилирана вода и проверена храна
Специалисти съветват да се консумира повече бутилирана вода и проверена храна / sxc.hu


Българското общество бърка понятието „вирусна инфекция" с понятието „летен грип". Това обяви пред Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев, като уточни, че това, което може да ни споходи в горещините на летния сезон, и което си обясняваме като летен грип, всъщност в повечето случаи са вирусни инфекции, тъй като характерното за грипа е, че той се размножава само в белите дробове.

В оставащите летни дни специалистът съветва да се използват повече бутилирани минерални води и да се яде само проверена храна, тъй като дори от порция цаца, която е приготвена, без да бъдат спазени съответните хигиенни изисквания, може да хванем хепатит.

Освен, че е период на вирусните инфекции, не трябва да забравяме, че лятото е и периодът на хранителните, водещи сред които са стафилококовата и салмонелата.

„От една цаца, например, поръчана в морско капанче, ако приготвящият тази цаца е с фалшива здравна книжка или без проведено микробиологично изследване, може човек да се зарази и с хепатит, а може също и с дизентерия. Ако яде яйца, мляко и месо, които не са били винаги в хладилник и не са били термично добре обработени, може да хване токсикоинфекция салмонела - те са много тежки, свързани с повръщане, разстройство и повишаване на температурата. Не ви ли направи впечатление, че в последно време всички взривове са от стафилококи. Когато от Здравното министерство ме попитаха защо, аз им отговорих, защото това е първата глава от учебника по микробиология. Започва се със стафилококи", обясни Кантарджиев.

Закуските, които се продават на сергиите, също не са препоръчителна храна през лятото, допълва експертът, като уточнява, че най-голямата част от случаите на неразположение в горещия сезон, се дължат на вирусните инфекции.

„Така нареченият летен грип обикновено всъщност са вирусни инфекции, които нямат нищо общо с грип. Грипът си е специфично заболяване, което започва много рязко с болка в мускулите и висока температура. Характерно за него е, че е тежко заболяване, което се размножава само в епитела на белия дроб. А иначе, другото са си вирусни инфекции", допълни специалистът.