Тютюнджиите в Неврокопско все пак ще протестират
Тютюнджиите в Неврокопско все пак ще протестират / Снимка: Дарик, архив
Тютюнджиите в Неврокопско ще протестират, независимо от предизборната кампания у нас. Следващата сряда стопаните ще се съберат на пътя край хаджидимовското село Садово и ще блокират пътя за Гърция.

По този начин те ще изразят своето недоволство от различния размер на доплащанията за реколта 2016 г. и за неплатените количества от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”.

Според производителите разпределението на премиите е дискриминационно, а на Консултативния съвет преди дни земеделското министерство отказа да промени решението за разпределяне на доплащанията.

Въпросното решение е за размера на премиите за сорт „Басми” -  за тютюнопроизводители с количества до 2 тона да се плаща по 2,45 лева на килограм, а за тютюнопроизводители с количества над 2 тона - по 1,65 лева.

Тютюнджиите в Неврокопско са категорични, че този начин за определяне на премиите е несправедлив, още повече че на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство заради тази разлика в премиите и липсата на равнопоставеност.

Според ощетените тютюнджии, този начин за даване на премиите ощетява тези, които работят повече и произвеждат по-големи количества.