След 14 години разследване оправдаха ексуправителя на БЗК - Благоевград
След 14 години разследване оправдаха ексуправителя на БЗК - Благоевград / Методи Пазвантов - бивш управител на БЗК в Благоевград
Бившият управител на фалиралата БЗК в Благоевград, Методи Пазвантов е невиновен за отпуснати неправомерно 60 кредита от банковата институция. Окръжният съдия Дияна Узунова и двама съдебни заседатели оправдаха изцяло Методи Пазвантов по обвинението за нанесена щета към държавата в размер на 994 000 деноминирани лева.

Банковият шеф бе подведен под наказателна отговорност преди повече от 14 години. В периода 1992 - 1993 година Пазвантов отпуснал с параф от централното ръководство на БЗК несъбираемите кредити, повечето от които не са били обезпечени по надлежния ред и възлизат на близо един милиард неденоминирани лева, се сочи в обвинителния акт на прокуратурата.

Пазвантов напусна страната ден преди прокуратурата в Благоевград да издаде заповед за задържането му през 1994 година и замина нелегално в Тайланд, заедно с ексбоса на групировката "Бизнесинтернешънъл" Бисер Богданов. Той бе арестуван две години след това, но лежа в следствения арест по-малко от седмица, заради сърдечно заболяване.

Минути след постановената днес оправдателна присъда, Методи Пазвантов коментира пред Дарик радио, че ако благоевградският прокурор Роза Мавродиева протестира съдебния акт пред Софийския апелативен съд, ще заведе дело по Закона за отговорността на държавата, затова, че е бил преследван наказателно повече от 14 години.

Според Пазвантов част от отпуснатите 60 кредита са върнати от клиентите в благоевградския клон на фалиралата банка. Мотивите за оправдателната присъда магистратите ще приложат по делото след дни.