Шофьорът, причинил катастрофата край Градево, остава в ареста
Шофьорът, причинил катастрофата край Градево, остава в ареста / netinfo
Състав на Софийския апелативен съд остави в ареста Иван Червенков, който в края на септември причини тежка верижна катастрофа край с. Градево, община Симитли, при която загинаха петима души.

На днешното си заседание САС потвърди определението на Благоевградския окръжен съд от 3 октомври за постановяване на мярка за неотклонение спрямо обвиняемия "задържане под стража". Съдът посочи, че определението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно.

Според съда събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се направи предположение, че Червенков е извършил престъпление. Здравословното състояние на обвиняемия не е пречка за изпълняване на мярката за неотклонение "задържане под стража", добавиха магистратите.

Срещу Червенков е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на петима души и за причиняване на телесни повреди на деветима души, вследствие на неспазване на Правилника за движение по пътищата.

Защитата на Червенков поиска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Преди да започне съдебното заседание Червенков каза пред журналисти, че се признава за виновен и че съжалява за случилото се. Той добави, че ще поиска съкратена съдебна процедура за делото му. От съда той поиска да му бъде наложена мярка за неотклонение "домашен арест".

Прокурорът каза, че от доказателствата може да се направи безспорен извод, че е налице предпоставката за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Деянието, макар и по непредпазливост, е с особено висока обществена опасност, каза прокурорът. Той добави, че Червенков е извършил деянието, въпреки че му е била отнета шофьорската книжка, заради многобройни нарушения на Правилника за движение по пътищата.

Обвинителят добави още, че срещу Червенков има няколко влезли в сила присъди за дребни кражби.

Днешното определение на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.