/ ThinkStock/Getty Images
"Сградата, в която се помещава отдел "Държавен архив"-Благоевград ще бъде изцяло обновена, а последният голям ремонт е правен преди повече от 30 години".

Това каза пред журналисти началникът на отдела Любима Петрова, по време на официалната "първа копка", с която се постави начало на ремонта.

Сградата е емблематична за града. Построена е през 1940 година като частен дом на местен лекар, който я е ползвал и като лекарски кабинет, разказа началникът на отдела. След 1944 година е национализирана и в нея се е помещавал Окръжният комитет на Българската комунистическа партия.

Три десетилетия по-късно става дом на регионалната програма на Българското национално радио - Радио Благоевград, а две години след това и на Регионален телевизионен център - Благоевград.

"Отдел "Държавен архив" - Благоевград се нанася през 1989 година, а по думите на началника на отдела оттогава ремонти не са правени. С обновяването, което започна официално от днес, сградата ще бъде санирана. С ремонта ще се подобрят и условията за съхранение на фонда", посочи Любима Петрова.
БТА