Сезират прокуратурата в Благоевград за финансови злоупотреби в селски училища
Сезират прокуратурата в Благоевград за финансови злоупотреби в селски училища / netinfo

Финансови злоупотреби в особено големи размери при разпределянето на бюджетни средства за селските училища в община Благоевград са констатирали инспектори от сектор “Вътрешен одит” при проверка, извършена в периода 2004-2009 г., заяви на пресконференция благоевградският градоначалник Костадин Паскалев.

Според доклада са налице извършени измами от страна на общинското звено “Второстепенен разпоредител с бюджетни кредити "Селски училища”, осъществявало лошо управление на предоставените бюджетни средства и липса на вътрешен контрол, в резултат на което са изразходвани незаконосъобразно 307 295 лв., посочи Паскалев.

До 1 септември 2008 г. общинското звено е отговаряло за разпределянето на средства за основните училища в Падеш, Бело поле, Покровник и Церово, както и за Общински училищен интернат и “Други дейности по здравеопазването”.

Одиторите са констатирали, че са извършени преводи от банковата сметка на селски училища към сметки на различни фирми без законово основание и без разходооправдателни документи за сумата от 171 271 лв. От тях по сметката на селските училища не са възстановени 143 598 лв.

Извършени са незаконни преводи на ЕТ «Лъчи-М-Лъчезар Стойчев» - 59 754,74 лв., на ЕТ «Здравко Проданов» - 33 176,68 лв., на ЕТ “Дял груп - Янко Цветков” – 45 184,94 лв, на фирма “Димитър и СИЕ” – 4 730 лв. и на «Джет Файненс интернешънъл» - 751,66 лв.

Разпорежданията с пари от сметките на въпросните селски училища е извършвано с подписите на главния счетоводител на общинското звено Димитър Проданов и директорът на училището в Падеш, което предстои да бъде закрито тази година - Георги Ковачки.

8 933 лв. са изплатени от касата на училища в благоевградски села на базата на подправени първични документи, в училищните хазни са установени и липси в размер на от 4 551 лв., уточни още Костадин Паскалев.

При проверка на разходваните средсва за материали и извършени ремонти са установени разплатени 147 548 лв. за неосъществени ремонти и закупени материали. Снетите писмени обяснения от директорите на училищата в Бело поле, Падеш, Покровник и Церово  също потвърждават липсата на въпросни сключени сделки.

При насрещните проверки в някои от фирмите доставчици е установено, че приложените фактури са фалшифицилани. Констатирано е още, че разплащанията по посочените доставки са извършени на фирми, които не са доставчици.

Сред установените нарушения са и изплатени на главния счетоводител и касиера трудови възнаграждения над полагащия им се размер на обща стойност 2 6 64 лв.
За констатираните нарушения и злоупотреби е сезирана Районна прокуратура  - Благоевград. Уличените в измама длъжностни лица са дисциплинарно уволнени, обяви Костадин Паскалев.

Докладът от проверката е предоставен в Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград, уведомен е и просветният министър Даниел Вълчев.