Сдружението на Югозападните общини с нов председател
Сдружението на Югозападните общини с нов председател / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Парламентарният шеф в Сандански Атанас Стоянов е новият председател на Сдружението на Югозападните общини. Той смени на поста петричкия градоначалник Вельо Илиев.

Претендентът за председателския пост в СЮЗО, кметът на Банско Георги Икономов, получи 14 гласа по време на отчетно-изборното събрание, проведено в Сандански днес.

Единственият въздържал се при гласуването и на двете номинации се оказа досегашният председател Вельо Илиев.

За зам.-председател на СЮЗО е избран Георги Георгиев, парламентарен шеф в Сливница. Контрольор през следващия мандат е председателят на местния парламент в Горна Малина Николай Стоилов, а негов заместник кметът на Трекляно Радко Петрунов.

Председателят на Общинския съвет в Банско Владимир Колчагов е избран за член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България на Десето общо събрание, проведено в Пловдив.

По време на самия форум е направен отчет за работата на Асоциацията в периода 2008-2011, а също така е гласуван бюджета на организацията.

Националната асоциация на председателите на Общинските съвети е създадена 2004 г. в Пловдив. Нейната цел е да координира работата на общинските съвети и техните председатели и да отстоява интересите на местната власт. Вече осма година от създаването си, асоциацията работи в диалог с централната власт, с парламента и министрите по различни проблеми. Част от тях са формиране на позиции по закони и постановления на Министерски съвет, както и при формирането на бюджети.