С тържествен концерт Дневен център Зорница отбеляза два юбилея
С тържествен концерт Дневен център Зорница отбеляза два юбилея / netinfo
Тържествен концерт по повод 15-годишнината от създаването на Дневен център за деца с увреждания “Зорница” и 10 години Дневен център за възрастни “Зорница” се състоя в Благоевград.

Поздравителният концерт, който се състоя в залата на читалище “Н.Вапцаров”, откри Славина Костова от Центъра по изкуствата. На сцената бяха представени и три драматизации - "Трите сестрички", "Сън в лятна нощ" и "Ежедневие" - фолклорен етюд. В подготовката и реализацията на програмата са участвали деца и възрастни от дневните центрове “Зорница”, дневните центрове за децата с увреждания в Банско, в Петрич, в Гоце Делчев и Сандански, както и ученици от VII- СОУ “К.Шапкарев”- Благоевград и Центъра по изкуствата-Благоевград.

На юбилея присъстваха зам-кметът по хуманитарните дейности Валентин Василев, директорът на Социално подпомагане Никола Малаков, директорът на Помощното училище в Благоевград - Магдалена Ковачка, както и много приятели на Дневен център "Зорница". Дневен център за деца с интелектуални и физически затруднения в Благоевград отваря врати на 29 май 1993 година и е един от първите в страната. Центърът е създаден и се развива в резултат на взаимните усилия и доброто сътрудничество между Дирекция “Социално подпомагане”, родителско сдружение “Бализ”, Община Благоевград, ЮЗУ “Н.Рилски” и неправителствени организации.

Капацитетът на дома е 36 места, в момента в него получават социални, педагогически и рехабилитационни услуги 27 деца и младежи.

Дневен център за възрастни с увреждания “Зорница” е създаден през 1998 година, с капацитет 20 души, 16 са възрастните обитатели на дома в момента.