Разбиха иманярска група
Разбиха иманярска група / МВР

При операция на ГД "Борба с организираната престъпност" са иззети антични предмети и монети, придобити по престъпен начин от археологически обекти в Петричко. Претърсени са домовете на петима жители на селата Рупите и Кърналово, съобщиха от МВР.

Петчленна организирана престъпна група извършвала незаконни разкопки на територията на археологически обекти в село Рупите, осъществявала и незаконна търговия с движими културни ценности.

В рамките на операцията са извършени претърсвания и изземвания на 7 адреса. Жилищата били обитавани от 55-годишния Димитър Т., който е криминално проявен и с условна присъда за незаконно притежание на наркотични вещества, Емил Б., на 51 години, криминално проявен за незаконно притежание на културни ценности. Двамата са от село Рупите.

Задържани са още трима съучастници в престъплението от село Кърналово. Иззети са 3 металотърсача, 39 антични и средновековни монети, златен медальон, 2 бронзови апликации, статуетка на стилизирана човешка фигура и тежест за стан. Предстоят експертизи, които да датират иззетите находки.

В хода на процесуално-следствените действия на адресите са намерени още 26 растения канабис в саксии, 79 незаконно притежавани ловни патрона, незаконно притежаван газов пистолет и папка, съдържаща топографски карти с данни за археологически обекти на територията на Благоевградска област.

Образувано е досъдебно производство.