Първите щъркели долетяха у нас
Първите щъркели долетяха у нас / Дарик - Благоевград, архив

Със затоплянето на времето първите щъркели вече идват в България, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Още в началото на март бяха наблюдавани първите завърнали се от Африка птици, а сега щъркелите се завръщат и в Северна България.

Всяка година над България прелитат над 250 000 щъркели, или 75 на сто от цялата европейска популация на вида, информират от дружеството.

И през 2015 г. продължава Седмото международно преброяване на белия щъркел. То се прави на всеки 10 години в над 40 страни по света и в България се координира от БДЗП. Тъй като белият щъркел живее близо до хората, той е един от най-добрите индикатори за оценка на състоянието на околната среда - качеството на водите, замърсяването на земеделските земи и наличието на стари дървета.

През миналото лято БДЗП успя да преброи с участието на над 250 доброволци, сред които и обикновени граждани, 1932 щъркелови гнезда в 45 общини в
страната.

Кампанията за преброяване на щъркелите е отворена за участие на доброволци през платформата www.shturkel.bg. Дейностите се реализират в рамките на проект, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.