Първа копка за подмяна на кабел за 18 000 лева направиха от ЧЕЗ в Благоевград
Първа копка за подмяна на кабел за 18 000 лева направиха от ЧЕЗ в Благоевград / Добряна Христова, Дарик-Благоевград

Първа копка на проект за подмяна на кабел 20 kV, който е част от разпределителната мрежа средно напрежение на Благоевград направиха от ЧЕЗ. Инвестицията е на стойност 18 000 лева. Чрез подмяната от енергийното дружество ще гарантират сигурността и надеждността на електрозахранването на 977 стопански и битови потребители в града. Първата копка бе направена в двора на 7-мо СОУ "Кузман Шапкарев" в областния център.

Очаква се дейностите по подмяна на кабела да завършат до десет дни, като от ЧЕЗ гарантират, че ремонта няма да попречи на електрозахранването в района.

Проектът е част от програмата на ЧЕЗ за реконструкция на стари 20 kV в града.

До края на годината се очаква да бъдат подменени общо 5 кабела 20 kV, с дължина 2350 метра, като стойността на ремонтите е 128 000 лева.

"Правим всичко възможно, за да предоставим европейско качество на услугите за клиентите си. Инвестираме в рамките на одобрената ни инвестиционна програма, но развиваме електроенергийната мрежа с желаните темпове. За да  изпълни ангажиментите си компанията се нуждае от 151 000 000 лева през следващата регулаторна година", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

През последните седем години ЧЕЗ е инвестирала 45 000 000 лева в рехабилитация, модернизация и развитие на електроразпределителната мрежа на област Благоевград, като близо 16 000 000 лева са влоьени само община Благоевград. През 2012 компанията планира да вложи 5,6 млн. лева за повишаване на качеството на захранването в областта.

На първата копка присъства и заместник-кметът на Благоевград инж. Стоян Благоев, който изрази надежда, че ремонтните дейности ще бъдат извършени с бързи темпове, за да може непосредствено след това асфалтовите настилки и тротоарите да бъдат възстановени.

Преди да бъде направена първата копка, на среща, бе подписан меморандум за сътрудничество с общините от област Благоевград.