Проверяват за съдържанието на вода в пилешките продукти
Проверяват за съдържанието на вода в пилешките продукти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Започват проверки за съдържание на вода в пилешките продукти. Начало на кампанията даде лично министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посети една от големите търговски вериги заедно с инспектори от Българската агенция по безопасност на храните. Контролните органи са купили ден по-рано от същата верига пилешки продукти, които нарушават наредбата. От ръководството на магазина пък обвиниха министъра в PR-акция на техен гръб.

Българската агенция по безопасност на храните ще проверява производителите, преработвателите и търговците за превишено влагане на соли и вода в пилешките продукти. „Най-масирани ще бъдат проверките сред производителите", каза министър Мирослав Найденов. „Това, което се констатира като нарушение, незабавно ще бъде възбранено. Става въпрос за огромни количества, които ще бъдат насочени за термична обработка в екарисажите в Шумен и Варна. Сигурно ще бъдат десетки тонове предполагам", каза министърът. Найденов допълни, че ще бъдат санкционирани и търговците, предлагащи подобни продукти в нарушение на наредбата.

От ръководството на магазина обясниха, че наредбата е разписана некоректно. „Ако бяха написали по-точно наредба, може би щяхме да я изпълним по-точно. Обикновено с агенцията правим една среща, на която ни разясняват и този път просто не я направиха", каза Петър Караиванов, мениджър „Качество и хигиена". Той попита какво ще се прави със стоката, която до вчера е била годна, а днес не е. „Искате да я унищожим? Това са тонове продукция, която е годна. Ние можем да я дадем на хранителната банка, ако искате, но защо не го направихте организирано? Защо не предупредихте, че това нещо не може да се продава", попита той инспекторите. Караиванов допълни, че неофициално е питал в агенцията по храните какво трябва да направят търговците с доставените вече продукти и му е било обяснено, че в наредбата никъде не се казва за старите количества, а се казва, че новите доставки трябва да са според изискванията.

Наредбата гласи, че съдържанието на влага в пилешкото месо трябва да бъде не повече от 4,3 на сто, като водата в продуктите трябва да е само такава, която се поддържа физиологично в птичия труп, без да бъде допълнително добавяна. Тя не трябва да се обявява. Над тези количества вече е нарушение. Наредбата беше обнародвана на 20 ноември миналата година, а търговците имаха два месеца, за да отговорят изискванията.

Санкциите, при нарушения на забраната, ще бъдат за производителите на такива пилета. При първо нарушение глобата е 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Глобата за търговците е по-ниска - 5000 лв.

Продукцията със съдържание на вода трябва да бъде свалена от щандовете. Старата стока трябва да отиде към хранителната банка или екарисаж. Търговците обаче нямат интерес да дарят храна на социално слабите, защото трябва да платят ДДС върху продуктите. Ако стоките бъдат дадени на екарисаж, данък не се плаща.