/ ЮЗУ
Окръжна прокуратура – Благоевград започва разследване за извършени длъжностни престъпления в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Решението идва след проверка на наблюдаващия прокурор  по повод публикации в медии относно корупционни практики в учебното заведение.

Ръководството на Югозападния университет опроверга твърденията за нарушения във висшето училище

През януари МОН обяви, че голяма част от учебната документация в Правно-историческия факултет на Югозападния университет се води непрецизно, некоректно, допуснати са редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума, както в ECTS кредитите по отделните дисциплини. Данните излязоха наяве след проверка, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

А повод за нея станаха сигнали за неправомерно нанесени оценки на студенти без да са положени изпити. От проверените главни книги по специалността „Право“ с всички студенти–редовно обучение, записани от 2015 г. до 2018 г., комисията установи 80 случая на нарушения на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“.

Ръководството на висшето учебно заведение опроверга информацията.

Сега от прокуратурата посочват, че има достатъчно данни за престъпление от общ характер, а от друга страна са достатъчно данните, съдържащите се в материалите по преписката – доклад на Министерството на образованието и науката, писмени обяснения и жалба, сочещи за евентуално извършено престъпно деяние.

Прокуратурата с подробности по случая с проверката в Югозападния университет

В периода 2015 - 2022 г. от длъжностно лице/лица от Югозападния университет „Неофит Рилски“ били нарушени и/или не изпълнени служебни задължения и/или превишена властта или правата. Деянията са извършени с цел набавяне на облага или причиняване на вреда, от което са могли да настъпят немаловажни последици, обясняват от окръжното обвинение в Благоевград.

Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня