Проф. Пимпирев с изложба и филм за Антарктида в АУБ
Проф. Пимпирев с изложба и филм за Антарктида в АУБ / Снимка: АУБ

Професор Христо Пимпирев и Никола Петков откриват днес изложба „Открий Антарктида" в Американския университет в България в 19 часа в библиотека „Паница". След събитието студентите на АУБГ ще имат възможност да гледат филма „Антарктида - Ледена любов" от 19:30 часа в аудитория „Андрей Делчев", академичен център „Балкански", кампус на АУБГ.

Автори на филма са Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев. Събитието е по инициатива на преподавателя по история в Американския университет в България професор Евелина Келбечева.

Проф. Христо Пимпирев е основател и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт - Национален оператор на дейността на Р. България в Антарктида и директор на Центъра за полярни изследвания към Софийски университет.

Участник е в научно-спортна експедиция до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, научен ръководител на спелеоложка експедиция в Китайско карстово плато, участва в проект за търсене на злато във Виетнам, провежда едногодишни научни изследвания в Колумбийските Анди, участва в първите канадско-български теренни проучвания на о-в Елсмир, Канадска Арктика, и е ръководил 24 Български Антарктически Експедиции (1987-2016). Изнасял е лекции в Колумбия, Германия, Испания, Южна Корея, Чили, Аржентина и Канада.

Автор е на над 60 публикации в реномирани български и чуждестранни научни списания, на 3 научнопопулярни книги и на редица документални филми.

Никола Петков е изпълнителен директор на Българския антарктически институт, участвал е в 16 антарктически експедиции и е автор на редица публикации.