Преместиха лебедите в Сандански на безопасно място
Преместиха лебедите в Сандански на безопасно място / Община Сандански - пресцентър, архив

Двете двойки лебеди, които обитават езерото в парка на Сандански, бяха преместени във вилната зона на курортния град, с оглед тяхната безопасност и грижа за здраве. Птиците са отведени от "сърцето" на Сандански, защото водния басейн е замръзнал заради ниските температури.

"Самите лебеди нямат проблем да оцелеят при ниските температури и леда, но през почивните дни получихме много сигнали от граждани, които съобщиха, че в заледеното езеро са хвърляни камъни. Освен това в тези условия, птиците се разхождат по тревните площи и за да бъде гарантирана тяхната сигурност, взехме решение да ги преместим, до повишаване на температурите", обясни за Дарик Зорница Стоянова, управител на общинското мероприятие "Озеленяване".

Тя бе категорична, че животните се чувстват добре и на новото място. Очаква се след връщането им в езерото в курортния град, птиците да преживеят кратък период на адаптация, което обаче не застрашава здравето им, уверяват специалисти.

Двете двойки лебеди от Холандия бяха доведени в парка на Сандански в края на август 2014 г., по идея на кмета на Андон Тотев.  Пернати животни пристигнаха с паспорт и гривна на плавниците си.

Хранят се с комбиниран фураж и хляб.  Птиците, въпреки че са двойки не могат да се размножават, тъй като по природа са диви, а отглеждани от хора се превръщат в питомни и не могат да снасят яйца.

Вероятност лебедите да отлетят и избягат няма, тъй като при тяхното отглеждане е отстранен хрущял и не могат да летят.