Премахват още 102 ромски къщи в Гърмен
Премахват още 102 ромски къщи в Гърмен / Дарик-Благоевград, архив

Дирекцията за национален строителен контрол ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи в село Гърмен, като стриктно спази човешките права на ромите в квартал "Кремиковци", съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

До момента вече са премахнати осем незаконни строежа. За други два е възложено принудително премахване до 24 юли.

Действията на ДНСК са обжалвани и са потвърдени от съда като законосъобразни.

По представена информация от "Социално подпомагане" и от Агенция за закрила на детето, семействата, обитаващи тези къщи, категорично отказват да бъдат настанявани в социални жилища.

Те са уведомени, че срокът за премахване е удължен до края на юли.

От ДНСК е отправено писмо да кмета на община Гърмен Минка Капитанова, с което е уведомена, че предстои премахване на още 102 постройки, за 20 от които вече е избран изпълнител и предстои насрочване на принудително премахване.

За гарантиране запазването на правата на уязвимите лица, които са жители – лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета на общината незабавно да предостави в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства, с оглед определяне на дата за изпълнение на заповедите за премахване.