Повишен е рискът от пожари в района на Рилския манастир, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил.

Повишаване на температурите и слънчевото време, през последните дни е предпоставка за възникване на пожари в полския и горския фонд и усложняване на пожарната обстановка. Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил уведомява, че е създадена организация за съвместни действия за превенция и недопускане възникване на горски пожари  в района на туристическите  обекти и пикник зоните около Рилския манастир, през пожароопасния летен сезон на 2023 г.

Без огън в „Рилски манастир“

В тази връзка е утвърден план за съвместни действия за превенция и недопускане възникване на пожари, като са сформирани съвместни екипи с представители на Районно управление - Рила, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Рила, Дирекция "Природен парк "Рилски манастир“ и РСО - Рилски манастир за осъществяване на превантивен контрол и обход на местата за пикник зоните.

Със заповед на директора на Дирекция Природен парк "Рилски манастир“ е забранено паленето на открит огън и извършване на огневи работи на цялата територия на ДПП "Рилски манастир“, включително на кътовете за еднодневен отдих за периода до 30 ноември 2023 година като същата е обявена на сайта на ДПП "Рилски манастир“ и е разпространена/разлепена по туристическите маршрути и кътовете за отдих в землището на Рилски манастир.

С извършването на контролна и превантивна  дейност от служителите на РСПБЗН-Рила и РУ-МВР, се цели постигане на положителен ефект и недопускане възникване на пожари в района на Рилския манастир по време на пожароопасния сезон в горите и земеделските земи.  РДПБЗН – Кюстендил, отново призовава да бъдем отговорни към природата, да не се проявява небрежност, за да не се допуска възникването на пожари  и унищожаването на горите. При забелязан  пожар, съобщете незабавно на тел.112.
Агенция "Фокус"