Повече от 12 часа полицията в Якоруда издирва дете, изчезнало от двора на къщата, в която живее семейството.

Сигналът за изчезването на детето е получен  на телефон 112 около 18 часа снощи, съобщи МВР. Незабавно е сформиран екип от полицейски служители, които  са предприели издирвателни действия. В помощ  на полицията са се включили служители на пожарната, общината и планинската спасителна служба в Разлог.

Мобилизирани са също полицейски екипи от Благоевград, Банско и Разлог, които са в Якоруда на акцията по издирването на детето, която продължава.

„Пренасочили сме достатъчно сили. За днес имахме планувани специализирани полицейски операции по битовата престъпност, но всички сили съм пренасочил към издирването", заяви пред "Фокус" комисар Дойчин Дойчинов, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград. "По никакъв начин не спестяваме ресурс. Всички мероприятия, които могат да бъдат приложени, са приложени. Включили сме над 70 полицейски служители. Пристигат и още. Има и от Жандармерията”, каза още комисар Дойчинов.

Той добави, че към момента не изключват нито една версия, свързана с изчезването на детето. „Работим по всички, нямаме водеща. Не изключваме нищо. Има вече образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура. Проверяваме адреси и на роднини, включително и във Велинград. Всичко, което е възможно го правим”, коментира директорът на ОДМВР - Благоевград.

„Акцията, ако е необходимо ще бъде на територията на цялата страна. В момента е на територията на Област Благоевград, но се проверяват и адреси във Велинград. Включени са и следови кучета, както и други специалисти, които са експерти по издирванията. Още от снощи Планински спасители се включиха в издирването”, подчерта комисар Дойчинов.

Гражданите, които имат допълнителна информация за детето или са го забелязали, могат да помогнат, като се обадят на тел.112 или в най-близкото управление на МВР, обръща се за помощ полицията.

Малкото момче  е високо около 80 см, с руса коса и кафяви очи. Облечено е със синя жилетка с дълъг ръкав  и розови панталонки. Обуто е с чехли. Последно е било забелязано около 16:00 часа вчера /23 септеври/ в двора на дома си в Якоруда.

В следобедните часове на вчерашния ден Мехмед, на 2.5 години, е оставен без надзор за кратко време в двора на къщата, по думите на негови близки. Когато излезли да го приберат, детето вече го нямало.

Незабавно е уведомена полицията, която започва да търси детето в града и околностите, пуснати са и следови кучета, до този момент безрезултатно, съобщи NOVA.

"Бил е в двора на къщата на баба си, жената за малко излязла. Шокът в Якоруда е голям, хората масово се опитват да помогнат, като търсят в градчето. Полицията започва масирана акция, но все още няма следа от детето, проверяват се адреси на близки.", разказа кореспондентът на NOVA.

"Отвлечено е", беше категоричен дядото на момченцето, който обаче добави, че няма представа от кого, защото семейството няма конфликти с никого.

Междувременно, е образувано досъдебно производство за изясняване причините за изчезването на детето, както и дали то не е в резултат на извършено престъпление - противозаконно лишаване от свобода на малолетно лице, съобщиха от прокуратурата.

Разследването по случая е започнало при условията на неотложност с разпит на свидетел и се извършва под надзора на Районна прокуратура-Разлог.

За последен път, то е било забелязано около 17:00 часа на 23 септември в близост до дома му, заедно с по-голямата му сестра.

Наблюдаващият прокурор осъществява процесуалните си функции по ръководство и надзор лично и на място в Якоруда.