По предложение на кмета Димитър Бръчков обединяват болниците в Петрич и Сандански
По предложение на кмета Димитър Бръчков обединяват болниците в Петрич и Сандански / Снимка: Община Петрич

Форсмажорно Община Петрич започва реформа в здравеопазването. Кметът Димитър Бръчков предлага да се направят първите стъпки за обединение на болницата в Петрич с болницата в Сандански.

Само от началото на тази година общината в южния град е дала от бюджета си на МБАЛ „Рокфелер" 1, 270 млн лв. , а за последните 5 години цифрата надхвърля 6 млн лв, обяви зам. кметът по финансите Илко Стоянов.

Практически натрупаните задължения от болницата са в размер на 2, 5 млн лв към юридически и частни лица. Само за осигуровки петричкото лечебно заведение има дълг от 1,2 млн лв. Сметките на болницата са блокирани от НАП и само намесата на кмета Димитър Бръчков на ниво приходна агенция за момента има като резултат оставяне на средства за заплати на работещите в болницата, разкри Илко Стоянов.

Независимо че през 2015 г. е взето решение за превеждане на 400 хил лв. от бюджета на общината за погасяване на задължения към НАП, то не е изпълнено от болничното ръководство. Не е изпълнено и последващо съветническо решение за структурна реформа.

"Всичко това води до липсата на конкретни резултати, както в обслужването на пациентите, така и във финансовите показатели на болницата", обобщи кметът Димитър Бръчков.

На тази основа той обяви намерението да предложи на Общинския съвет стъпка за реформа в МБАЛ „Рокфелер", а именно възползване от юридическата възможност петричката болница да бъде втори адрес на МБАЛ „Свети Врач" в Сандански. Разговори в тази посока са водени на ниво местна власт в съседната община, откъдето също са направени анализи, че дългосрочно такова обединение ще направи конкурентна болницата с два филиала на ниво област и ще даде повече възможности за услуги и привличане на финансиране.

„Ще се направи оптимизация, ще има повече клинични пътеки, ще бъде друго нивото на новата болница, следователно и обслужването на пациентите от двете общини ще бъде на по-добро и с повече възможности", обясни кметът.

Той допълни, че предварителните прогнози сочат за поне 30% ръст на приходите при обединение на двете болници в една. Подкрепа за тази стъпка има от Министерство на здравеопазването и НЗОК, където също са проведени няколко срещи. Ако на този етап съветниците на двете общини подкрепят мярката, в началото на следващата година ще се пристъпи към фактическото обединение на двете болници и създаването на една с два филиала, поясни кмета Димитър Бръчков.

„Само по този начин можем да гарантираме ,че населението в община Петрич ще има здравно обслужване, че работещите в болницата тук ще получават заплатите си и в перспектива обединени двете болници ще имат повече възможности за развитие и оцеляване.

Трите стъпки са: оздравяване за петричката болница, стабилизация за двете болници и надграждане след обединението им", обобщи Димитър Бръчков.

„Нека бъде ясно, че обединявайки двете болници, Петрич не продава нищо на Сандански. Дълготрайните материални активи са изведени от баланса на МБАЛ „Рокфелер" и са собственост на Общината. И тук питам - кой си е позволил в годините назад да прехвърли в баланса на болницата сградния фонд. Ами ако някой от кредиторите наложи запор? Какво се случва? Губим и сградата и апаратурата на нашата болница. Това вече няма как да се случи, защото всичко сега е в активите на Община Петрич. Спасихме ги от тези, към които болницата има големи дългове", категоричен беше в обяснението кметът Димитър Бръчков.

Председателят на бюджетната комисия Георги Тренчев допълни, че общинският бюджет няма как да издържи на исканията на петричката болница за постоянно финансиране. Последно са внесени искания за отпускане по 80 хил. лева всеки месец, което прави около милион на година, плюс всички останали форсмажорно за погасяване на дългове. Тренчев направи съпоставка в цифри с общинските болници в Разлог, Гоце Делчев и Сандански, извеждайки фрапиращия момент, че в петричката болница 83% от заработеното отива за работни заплати, докато в другите болници този разход е два пъти по-нисък - между 40% и 50%.

Председателят на бюджетната комисия посочи още, че други общински болници освен, че излизат на печалба, заделят ресурс за специализация , при условие, че получават поне десет пъти по-малко средства от бюджета на общините като подпомагане.

„Към момента МБАЛ „Рокфелер" Петрич е във фактически фалит" , разкри още председателят на бюджетната комисия към ОбС-Петрич.

Кметът на общината Димитър Бръчков обяви, че започва срещи с всички групи в Общински съвет, с работещите в болницата, с граждански сдружения за обсъждане на възможността да се тръгне към обединение на болниците в Петрич и Сандански.