Петричкото зеле не е застрашено от молеца Tuta absolutа
Петричкото зеле не е застрашено от молеца Tuta absolutа / netinfo

Земеделският производител Сашо Липийски от петричкото село Първомай, сигнализирал за разпространението на миниращ молец Tuta absoluta в зелевите насаждения.

Екип от отдел "Контрол на продуктите за растителна защита и торове" към ОДБХ Благоевград  е посетил мястото. Прегледани са като насажденията на Липийски, така и околните зелеви площи. При проверката не е установен т.нар. доматен молец Tuta. „ По принцип този молец не напада зеле, в петричко вреди зелев молец. Тези вредители са коренно различни. Единственото общо при тях, че летят вечерно време.“, обясни  началникът на отдела Иван Марковски. Зелевият молец не е опасен и срещу него не се налага специална борба. Той се развива в долната част на листата на насажденията, за да бъде унищожен е необходимо качествено прилагане на препарата, допълни Иван Марковски.

Tuta absoluta е изключително опасен миниращ молец, който напада най-силно доматите. Гъсеницата на Tuta  минира листата, стъблата и се вгризва в плода, причинявайки значителни загуби от доматената реколта в оранжерии и на открито.