Паскалев уволни дисциплинарно данъчния инспектор Елеонора Йорданова
Паскалев уволни дисциплинарно данъчния инспектор Елеонора Йорданова / netinfo

Кметът на община Благоевград Костадин Паскалев уволни дисциплинарно инспектора по приходите в дирекция “Местни данъци и такси” Елеонора Йорданова, съпруга на екскмета на с. Дъбрава Стоян Йорданов.

Вътрешна проверка, разпоредена със заповед на градоначалника във връзка с писмо на Областната дирекция на полицията в Благоевград за декларираните товарни автомобили, собственост на “Мици транс” ЕООД, с. Бело поле, е уличила Йорданова в сериозни нарушения.

В информационния масив на дирекция “Местни данъци и такси” Елеонора Йорданова е въвела неверни задължения за моторни превозни средства - без собствениците им да са подали декларация по чл. 54, ал.1 от Закона за местните данъци и такси за деклариране на МПС, без талон и документи за собственост и без квитанции за платен местен данък.

Въведени са неверни параметри за превозните средства, вследствие на което общинският бюджет е ощетен с 5 427,88 лв. За два от влекачите няма платен данък възмездно придобиване, с което кметската хазна е ощетена с още 3 029,03 лв.

Няма започната административно наказателна преписка по повод разпоредбата на чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ, не са налагани и административни наказания във връзка с извършеното нарушение, са други констатирани нередности в работата на общинския служител Елеонора Йорданова.

От извършените от Йорданова нарушения само за 3-те автомобила на фирма “Мици транс” ЕООД бюджетът на община Благоевград е ощетен с 8 456,91 лв.

На 9 октомври със заповеди на кмета от Елеонора Йорданова са изискани писмени обяснения по констатациите на проверката и е ограничен достъпът й до архива, за да бъдат предотвратени следващи незаконосъобразни действия от нейна страна, уточняват от кметска администрация.

Назначена от кмета комисия е направила днес проверка на наличните документи на работното място на Йорданова. Открити са незаведени в деловодството на общината декларации за определяне на данък върху превозното средство,   декларации, заведени с вече съществуващи номера на декларации на други собственици, както и незаведено писмо от сектор “Пътна полиция”. Намерени са и още 9 свидетелства за регистрация на МПС, непридружени от декларации.  

Установено е още, че Йорданова е въвеждала в информационната система на дирекция “МДТ” задължения за данък върху моторното превозно средство без наличието на задължителна декларация от лицето-собственик. Въпреки отсъствието на такава декларация Елеонора Йорданова, в качеството й на орган по приходите, не е започнала административно производство срещу нарушителите, не е стартирала процедури и не е съставила актове за установяване на административни нарушения.

В резултат на действията на Йорданова и липсата на декларации и приложения към тях, не е събран данък за възмездно придобиване, чийто размер ще бъде уточнен след извършване на допълнителни проверки.

Община Благоевград ще провери всички случаи, станали повод за дисциплинарното освобождаване на Елеонора Йорданова.