Откриват спортна площадка в ЮЗУ
Откриват спортна площадка в ЮЗУ / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

В университетския комплекс на ЮЗУ "Неофит Рилски" „Еврофутбол” ще открие последната 13 спортна площадка от благотворителната кампания „Избери да спортуваш” – част от социалния проект „Печелиш и помагаш”. Откриването ще се състои утре от 11.30 часа.

Близо 10 000 лева струва обновяването на многофункционалния терен, който е част от спортния комплекс на университета. Поставена е метална ограда на игрището, което се сдоби и с нова предпазна мрежа. Теренът, на който може да се играят едновременно няколко вида спорт като футбол, баскетбол, хандбал и тенис на корт, е с наново очертани полета и е боядисан.

Спортният празник ще бъде открит от декана на Факултета по обществено здраве и спорт доц. д-р Стоян Иванов. Ще присъстват ръководители на катедри и на университетски спортен клуб „Академик” – Благоевград, студенти от специалността "Физическо възпитание" и студенти-спортисти.

След официалната церемония ще бъде даден стартът на университетска футболна лига, в която ще се впуснат осем отбора. Те ще се състезават по системата всеки срещу всеки. През целия семестър многофункционалната площадка ще бъде арена на двубоите по футбол на ЮЗУ и на студентската лига.

Терените ще бъдат предоставени за безплатно ползване и за децата и младежите от града, уточняват от пресцентъра на висшето учебно  заяведение.
Проектът на Факултета по обществено здраве и спорт при ЮЗУ "Неофит Рилски"е един от 13-те, които през 2009–та година спечелиха финансиране от „Еврофутбол” по кампанията „Избери да спортуваш”, част от големия социален проект на българския букмейкър „Печелиш и помагаш”. Кампанията се реализира със съдействието на фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).