От полицията отричат опит за щурм на ромската махала край Гърмен
От полицията отричат опит за щурм на ромската махала край Гърмен / БГНЕС, архив
От полицията отричат опит за щурм на ромската махала край Гърмен
80488
От полицията отричат опит за щурм на ромската махала край Гърмен
  • От полицията отричат опит за щурм на ромската махала край Гърмен

Не е правен опит за щурм в ромската махала в село Марчево, община Гърмен, категорични са от ОД МВР - Благоевград. Кметът на Гърмен Минка Капитанова също съобщи, че до нея не е стигал сигнал за нередности и напрежение през изминалата нощ.

"Сигналът, който е подаден тази нощ е неистински", каза за Дарик говорителят на полицията Йорданка Шаркова. По думите й в момента в общината ситуацията е спокойна, не са регистрирани сблъсъци между враждуващите групи. По-рано тази сутрин излезе информация, че група от 50-60 души се е опитала да щурмува ромското гето „Кремиковци” край Гърмен тази нощ.

Според Подадения сигнал, опитът за щурм е бил в отговор на напрежението, възникнало в столичния квартал „Орландовци”. Вчера сутринта в Гърмен беше задържан един от участниците в протеста, заради счупена бутилка. Мярката му за задържане от 24 часа изтича тази сутрин.

Полицаи и жандармеристи следят за спокойствието и реда в общината. Напрежението между враждуващите групи ескалира на 23 май, когато група българи бяха нападнати от роми, след забележка за силна музика. Тогава започнаха и протестите в общината, с искане за събаряне на всички незаконни постройки в общината.

Звуков файл: Йорданка Шаркова, говорител на ОД МВР