От днес можем да сменим личния си лекар
От днес можем да сменим личния си лекар / netinfo
За втори път тази година здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар. Това важи за целия месец декември.

Процедурата по смяна на семейния лекар се извършва с регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, която се купува за 0.10 лв. от специализираната книжарница за медицински документи. В нея се вписват личните данни и данните на предишния общопрактикуващ лекар. Заедно със здравноосигурителната книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус, формата се дава на новоизбрания личен лекар.

За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Новоизбраният лекар вписва своите данни в здравноосигурителната книжка на пациента.

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Те трябва да си закупят регистрационна форма за временен избор, която се попълва от лекаря, който ще ги обслужва за периода на пребиваването им на новото място.

При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор.