/ Снимка: Община Благоевград
На обществено обсъждане ще бъде представен проект на програма „Актуализация на програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Община Благоевград“. Срещата е насрочена за 27 март от 17.30 часа в зала №5 на Община Благоевград. По време на обсъждането ще бъде представена програмата, която ще бъде качена на сайта на Община Благоевград.

Проектът се финансира по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Срокът за изпълнение на проекта е 13 месеца, като началото бе поставено на 14 юни миналата година. Общата стойност е 98 140,00 лв.

Основната цел е да се актуализира съществуващата Програма за намаляване на вредни емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на Община Благоевград чрез изготвянето на комплексна програма за достигане на установените норми на замърсителите – фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди.

Мерките, които се предвижда да бъдат взети на местно ниво, са свързани с газифициране на битовия сектор – поетапно увеличаване броя на домакинствата отопляващи се с газ от централен източник. Също така подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, поставяне на филтри на комините на горивни инсталации на твърдо гориво.

Предвижда се обновяване на автобусите от градския транспорт, с автобуси, отговарящи най-малко на стандарт за вредни емисии ЕВРО 5, автобуси на газ и/или електро- и хибридни автобуси. Сред мерките са включени и въвеждане на зони с ниски емисии, редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублокови пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, контрол на строителните дейности на територията на общината.