/ iStock/Getty Images
"Община Кресна започва изграждане на собствена фотоволтаична централа с мощност три мегавата", каза заместник-кметът на общината Валентин Стоичков. Проектът е на стойност около три милиона лева и е изцяло общински.

За финансиране изграждането на фотоволтаичната централа ще бъде изтеглен нисколихвен кредит, а според бизнес плана на общината той ще бъде изплатен в срок между пет и осем години. Годишната печалба от инвестицията се очаква да е между двеста и триста хиляди лева, които ще бъдат собствен приход в общинския бюджет.

Новоизбраният кмет на Благоевград спря няколко заповеди, издадени от предишното ръководство

"Нашата община е малка, проблемите са големи, държавата не дава много пари и търсим начин да се самофинансираме", посочи Валентин Стоичков. Имотът, върху който ще бъде изградена централата, е собственост на средното училище в Кресна.

Предстои да бъде сключен договор между общинската администрация и учебното заведение за отдаване под наем. Теренът е земеделска земя и в момента текат процедури по преотреждане, след което ще започнат строителните дейности", обясни заместник-кметът на Кресна.

Очакванията на местната администрация са в рамките на една година фотоволтаичната централа да бъде завършена, след което ще се сключи договор с местното електроразпределително дружество.

"Успоредно с този проект общината предприема изграждане на малки фотоволтични системи с мощност до 30 киловата. Те ще бъдат изградени на покривите на местното училище, детска градина и на покривите на детските ясли. Средствата от тези системи ще се използват конкретно за учебните и детски заведения", посочи Валентин Стоичков.
БТА