/ БТА
Новоизбраният кмет на Благоевград Илко Стоянов даде първата си пресконференция, на която обяви, че е спрял няколко заповеди, издадени от предишното ръководство на Общината.

Новоизбраният кмет на Благоевград положи клетва

Първата заповед, която е спрял, касае решение на временно изпълняващия длъжността кмет Ясен Попвасилев, според която на трима от напусналите зам.-кметове са дадени 6 заплати като обезщетение.

Илко Стоянов коментира, че подобна заповед е законна, но е неморално да бъде направено такова нещо. По думите му има правно основание да спре такава заповед, но отказа да навлиза в детайли.

„Готов съм да защитавам това решение и в съда“, отбеляза Илко Стоянов. Другата спряна заповед касае поставянето на фотоволтаици на покривите на част от училищата в Благоевград.

Новият кмет на Благоевград ще положи клетва на 14 юли

„Първият ми мотив е, че част от директорите не са дали съгласие това да се случи. Освен това в новия програмен период са предвидени програми - да можем да направи това. Така фотоволтаичните системи ще останат общинска собственост, а не частна. Смятам, че при това положение е безсмислено да ги отдаваме на частни лица“, каза още кметът на Община Благоевград.

Новоизбраният кмет е отменил и заповедта, според която бившите кметове на Община Благоевград могат да паркират безплатно в синята зона на града. Също така Илко Стоянов е спрял заповедта за строеж на временен обект в кв. „Еленово“, а мотивът, който посочи, е подписка на 350 души. Същите, по негови думи, са обособили мястото като парк.

Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград

„Предстои да бъде разработен и нов устройствен план, който да гарантира запазване на зелените площи“, допълни Стоянов. През следващите дни Илко Стоянов, заедно с председателя на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков, ще организират среща с медиите и граждани, относно проблемите около Наредбата за стимулиране на раждаемостта.

Новоизбраният кмет коментира, че ще се наложи актуализация на бюджета, която най-вероятно ще бъде направена още през месец септември. В понеделник Илко Стоянов ще представи и част от екипа, с който ще работи.
Агенция "Фокус"