„Спечелих вота с това, че хората повярваха в промяната и поискаха развитие”, заяви Стоянов
Кандидатът за кмет на община Благоевград от ПП "Има такъв народ" Илко Стоянов печели частичните местни избори на втори тур, каза за БТА заместник-председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Йордан Симонски. Данните са при 100 процента приети протоколи на секционните избирателни комисии в ОИК - Благоевград, посочи Йордан Симонски.

За Илко Стоянов са гласували 55.80 процента или 10 406 избиратели, отишли до изборите урни. Втори остава досегашният кмет на общината Румен Томов с 40.93 процента, а гласа си за него са дали 7632 избиратели. Малко над 600 избиратели са отбелязали "Не подкрепям никого".

Илко Стоянов бе издигнат за кандидат за кмет на частичните избори в Благоевград от партия "Има такъв народ". По време на кампанията подкрепа за него заявиха и от "Изправи се! Мутри вън!". Също както на местните избори през 2019 година, на частичния вот досегашният градоначалник Румен Томов се яви като независим кандидат, но с подкрепата на БСП.

Балотаж за кметския пост в Благоевград

Спечелих вота с това, че хората повярваха в промяната и поискаха развитие”, коментира пред NOVA изборния резултат Стоянов.

Това, че „Има такъв народ” няма общински съветници Стоянов посочи, че е донякъде добре. „Предполага, че кметът и общинският съвет трябва да работят прозрачно и публично”, добави той.

Стоянов обясни, че ще подаде молбата си след парламентарния вот да не бъде избиран за депутат.

Окончателно: Съдът прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов

Частичните избори в Благоевград преминаха с ниска активност от страна на избирателите. Гласувалите на втори тур за кмет на общината са близо 28.50 процента от избирателите. За сравнение, на балотажа на местните избори през 2019 година избирателната активност е била 51.27 процента.

До частичните избори в Благоевград се стигна, след като ВАС прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград, тъй като в едномесечен срок от встъпването му в длъжност не е заличил своя фирма от Търговския регистър, с което е нарушил разпоредба на Закона за местно самоуправление и местна администрация.
БТА