/ БТА
Новоизбраният кмет на община Благоевград Илко Стоянов положи клетва на тържествена сесия на Общинския съвет.

Новият кмет на Благоевград ще положи клетва на 14 юли

Илко Стоянов спечели частичните местни избори за кмет на общината на втори тур с гласовете на малко над 10 400 души като кандидат за кмет на партия "Има такъв народ".

С резултат от 55.80 на сто, Илко Стоянов победи в надпреварата за кметския пост досегашният градоначалник Румен Томов, за когото на втори тур гласуваха близо 7700 избиратели или 41 процента от отишлите до изборните урни.

Илко Стоянов беше и водач на листата на "Има такъв народ" в Благоевград и за парламентарните избори за 46-то Народно събрание. Ден преди полагането на клетва като кмет на Благоевград е подал заявление, с което се отказва от депутатското място, обяви той пред журналисти.

Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград

Своя избор той обясни с думите: "Това е мажоритарният вот, това е реалният избор и това, което искат хората". Илко Стоянов положи клетва като кмет на общината в присъствието на много граждани, бивши градоначалници на Благоевград, областния управител Николай Шушков, Неврокопския митрополит Серафим и директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград Георги Кандев.

Символичния ключ на Благоевград новият кмет получи от временно изпълняващия длъжността Ясен Попвасилев. В понеделник - 19 юли се очаква да бъде обявен и екипът, с който ще работи новият кмет на Благоевград.

"Основните цели, които си поставя, са баланс между проектите на общината, текущата работа и проблемите на хората", посочи Илко Стоянов.
БТА