Община Гоце Делчев получи още пари за закуски на ученици
Община Гоце Делчев получи още пари за закуски на ученици / netinfo
В Община Гоце Делчев вече е получена актуализация на общинския бюджет в частта за безплатните закуски от 1 до 4 клас. Това съобщи директорът на дирекция „Финанси” Йорданка Ендрева.

От Държавния бюджет са отпуснати допълнително за програмата три милиона лева за училищата в цялата страна и на дете дневно вече ще се полагат около 50 стотинки за безплатна закуска.

Допълнителните пари вече са преведени по сметката на Община Гоце Делчев.

Днес в дирекция”Финанси” в общината ще обсъдят сроковете, в които директорите на учебни заведения трябва да преподпишат договорите с доставчиците и колко ще се полагаемите пари за дете на ден. По предварителни изчисления децата от 1 до 4 клас вече ще имат по 56 ст дневно. Досега средствата за едно дете бяха 33 ст.

„И с 33 ст и с 50 ст не можем да гарантираме, че закуските, които получават малките ученици са здравословни и качествени, защото тези пари са малко.” Това каза директорът на отдел „Просвета” Васил Мишев. В момента директорите правят и невъзможното, за да осигурят разнообразно меню за 33 ст, при положение, че една баничка струва 80 ст”, допълни той.

В учебните заведения на територията на общината няма сключени договори за доставка по програмата „Чаша топло мляко”, заради неизпълнимите изисквания към доставчиците.