/ ThinkStock/Getty Images
Община Благоевград организира благотворителна кампания за онкоболницата в града, съобщиха от Общината.

Каузата е свързана с подобряване на условията за престой и лечение в Специализираната болница за лечение по онкология "Свети Мина". Целта на кампанията е да бъдат подменени старите осветителни тела в болничните стаи, манипулационни и операционни зали. За събиране на средствата е разкрита банкова сметка.

До момента има декларирано желание от дарител за осигуряване на чаршафи за болницата. Дарена е и боя, с която са пребоядисани част от помещенията в лечебното заведение.

Инициативата е на кмета на общината. По думите му, цитирани от общинския пресцентър, тази кауза е избрана заради многото семейства, засегнати от коварното заболяване. "Хората, които се лекуват там са със сериозни здравословни проблеми, а липсата на подходяща светлина допълнително потиска обстановката", е посочил още кметът.

Наскоро служители към общинското предприятие "Благоевград строй ремонт" са направили хидроизолация на помещение, в което е монтираната високотехнологична апаратура. От пресцентъра посочват, че през годината е имало сериозен теч, който е създал предпоставки за повреда.

СБАЛО "Свети Мина" е единственото по рода си лечебно заведение в региона, а болницата е с традиции в диагностиката, ранното откриване, комплексното лечение и диспансерното наблюдение на пациенти с онкологични заболявания.

Лечебното заведение е сред водещите в страната с добрата грижа за пациентите, апаратурата и високоспециализирания персонал.
БТА