/ Община Банско
С общоградско тържество ще бъде открита новата учебна година в Банско. Точно в 9:00 часа на площад „Никола Вапцаров” възпитаниците на петте учебни заведения в града ще произнесат в един глас Вазовото стихотворение „Аз съм българче”.

През новата учебна година 121 деца ще прекрачат за първи път прага на родното школо в планинската община, от тях 89 са в град Банско. По традиция, екипът на кмета Георги Икономов е предвидил подаръци за всеки първокласник – детски образователни книжки от поредицата „Моята родина България”, както и пълнометражен видео филм за богатствата на нашата страна.

Обновени училища посрещат учениците в община Банско
Снимка: Община Банско


Училищата в общината вече са в готовност да посрещнат своите ученици. НУ „Св. Паисий Хилендарски”, освен с нов директор в лицето на дългогодишния учител Евгения Тренчева, може да се похвали с обновено дворно пространство.

То е оформено като място за провеждане на интерактивни игри, подходящи за децата от началния етап на образование. Прекрасен нов надпис на училището ще посреща децата, а т.нар. „игротека” е с освежени мебели.

Обновени училища посрещат учениците в община Банско
Снимка: Община Банско


"Всички подобрения са направени с помощта и подкрепата на родителите. Отправям своята огромна благодарност към тях за съпричастността” сподели новата директорка.

Средно училище „Неофит Рилски”, което от миналата учебна година също премина под ръководството на литераторката и поетеса - Елеонора Барякова, ще посрещне своите възпитаници с 10 обновени класни стаи, нови магнитни дъски за първокласниците и ремонт на спортните съоръжения.

Пожароизвестителната инсталация също е изградена, както и видеонаблюдение на територията на цялото учебно заведение. За подобряване на условията в Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров” - Банско, местната администрация е кандидатствала с проектно предложение по ОП „Развитие на селските райони”.

То включва цялостно обновяване на спортните терени, както и осъществяване на енергийна ефективност на общежитията към учебното заведение. Предстои Управителният орган на Програмата да извърши качествена оценка на предложенията и да класира кандидатурите.

Обновени училища посрещат учениците в община Банско
Снимка: Община Банско


Още едно учебно заведение е с нов директор с настъпването на новата учебна година. Инж. Сашка Тодорова пое щафетата от пенсиониралия се директор на Професионалната гимназия по електроника и енергетика - инж. Ковачев дни преди началото на есенния учебен етап.

Колко деца ще прекрачат за първи път училищния праг?

За краткото време, в което дамата пое ръководството, гимназията може да се похвали с предстоящо обновяване на отоплителната система, освежаване на дворното пространство и осъвременяване на пожаро-известителната инсталация съобразно съвременните изисквания.
 
За гимназистите, жители на околните села, Общинска администрация Банско се е погрижила за безплатен транспорт до професионалните гимназии в Банско. По този начин общинското ръководство се стреми да облекчи семейните бюджети на учениците и да улесни достъпа до учебните заведения от отдалечените населени места.

Ученическите транспортни линии започват своята дейност още от първия учебен ден, който тази година ще бъде на 17 септември, понеделник.