Обгазяват село Изгрев, екоинспектори плашат Благоустройствени строежи с глоба до 20 000 лева
Обгазяват село Изгрев, екоинспектори плашат Благоустройствени строежи с глоба до 20 000 лева / netinfo
Строителната фирма "Благоустройствени строежи" обгазява и замърсява с вредни емисии село Изгрев, което е на три-четири километра от центъра на Благоевград, оплакаха се слушатели на Дарик радио. След пореден сигнал в Регионалната инспекция по околната среда и водите, инспекторите са издали предписание за вземане на неотложни мерки за обезопасяване на асфалтосмесителната инсталация в бетоновия център на фирмата в село Изгрев.

Екоинспекторите в Благоевград вчера са предупредили управителя на "Благоустройствени строежи", Иван Николов, ако до 15 септември не бъдат отстранени нарушенията, ще бъде съставено наказателно постановление с финансова санкиция до 20 000 лева, информираха от РИОСВ.

Освен обгазяването с вредни за жителите в селото емисии, инспекторите са констатирали, че инсталацията в бетоновия център на дружеството създава и силен шум, дори и в почивните дни събота и неделя.

Преди месеци фирма "Благоустройствени строежи" бе глобена и от Областна инспекция по труда в Благоевград за груби нарушения в трудовата дисциплина, довели до смъртта на работниците Росен Муев, Любен Колев и Филип Костов. Те загинаха по време на строителни дейности по отстраняване на авария в мръсната канализация на улица "Мелник" в Благоевград, след като бяха затрупани от тонове земна маса в дълбок пет метра неукрепен изкоп.

Управителят Иван Николов обжалва наказателното постановление на ОИТ пред Районен съд - Благоевград. Делото все още не е приключило.