Няма да глобяват кмета Тотев по дело за обществена поръчка
Няма да глобяват кмета Тотев по дело за обществена поръчка / netinfo
Административен съд - Благоевград отмени наказателно постановление срещу кмета на Сандански, Андон Тотев. През лятото на миналата година той е глобен от директора на Агенция "Държавна финансова инспекция" по Закона за възлагане на малки обществени поръчки.

Санкцията, в размер на 100 лева, кметът Андон Тотев атакува преди месеци в Районен съд - Сандански. Магистратите там отмениха наказателното постановление, но финансовата инспекция в София обжалва решението пред Административен съд - Благоевград.

Миналото лято Андон Тотев е глобен символично за това, че неправилно е сключил договори със строителни фирми за изграждане на три подпорни стени в селата в общината. Парите, 192 000 лева били отпуснати от Държавен фонд "Бедствия и аварии".

Проверяващите финансови органи, контатирали закононарушението, са категорични в мотивите си, че кметът е трябвало да обяви конкурс за възлагане на строителните дейности. Тотев, чрез своите юрист консулти, изтъква пред съда, че обектите са три, за по-малко от 100 000 лева и законодателството допуска в този случай да не се обявява конкурс, а да се сключват договори с фирми-изпълнители.