Тютюнджиите в Неврокопско предупреждават с нови протести
Тютюнджиите в Неврокопско предупреждават с нови протести / pixabay.com
Недоволството на тютюнджиите в Неврокопско не стихва, планират протест
92808
Недоволството на тютюнджиите в Неврокопско не стихва, планират протест
  • Недоволството на тютюнджиите в Неврокопско не стихва, планират протест
На 20 март тютюнопроизводителите в Неврокопско стягат голям протест с блокада на главни пътни артерии. Това се закани Иван Сабахлъков, председател на Сдружение "Басма".
 
Във вторник представители на бранша имат среща със служебния земеделски министър Христо Бозуков. Стопаните настояват да се преразгледа начинът, по който се определя размерът на националните доплащания за реколта 2016 г. по сортови групи.
 
Според тях става въпрос за явна дискриминация към хиляди тютюнопроизводители. "Това се случва, след като вече на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство за реколти 2013 и 2014 г. Причината е в липсата на равнопоставеност при премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн от сортова група "Басми", сподели председателят на сдружението Иван Сабахлъков.
 
В момента предложението на Министерството на земеделието е за тютюнопроизводители с референтни количества произведен тютюн до 2 тона да се плаща по 2,45 лв/кг, а тютюнопроизводители с референтни количества над 2 тона - по 1,65 лв/кг, а за тези, които са произвели до 1 тон  2,55 лв/кг.
 
Втората причина за недоволството им е, че гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис" продължава да дължи пари на стотици стопани. Хората настояват дружеството да се издължи в най-кратки срокове, а не чак в края на месец май, както са заявили от дружеството на среща с кметове от региона.
 
Пред Дарик Иван Сабахлъков увери, че ако не бъдат удовлетворени исканията им, на 20 март ще има блокирани пътища.