Наркомуле и групата му на съд за килограм кокаин
Наркомуле и групата му на съд за килограм кокаин / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Окръжната прокуратура в Благоевград приключи разследване и внесе в съда обвинителен акт срещу петимата млади мъже от групата за трафик на кокаин от Южна Америка към Европейския съюз, арестувани този февруари в района на ГКПП-Кулата.

По най-тежкия текст от закона е подведен Марин Костов, който пренесе в стомаха си един килограм първокачествен кокаин, под формата на 90 капсули, съобщиха от прокуратурата.

Марин Костов, който е от София, но от месеци е адресно регистриран в Гоце Делчев, бе задържан на ГКПП-Кулата. След специална интервенция лекарите от болницата в Петрич извадиха погълнатите капсули кокаин, оценен на близо 100 000 лева.

Марин Костов все още е в ареста. Останалите от организираната група за трафик на дрога - Димитър Диамандиев, Костадин Димитров - Салама, Георги Тънгалов, от Гоце Делчев и столичанинът Евгени Вълков, напуснаха неотдавна килиите и очакват наказателния процес с мярка за неотклонение "домашен арест".

Срещу съучастничката в канала за дрога - Силвия Велкова, приятелка на Евгени Вълков, не е образувано дело, тъй като е съдействала на антимафиотите.

Неврокопчанинът Димитър Диамандиев е обвинен в подбудителство и помагачество в канала за дрога от Санта Доминго и пренасянето на пратката кокаин в България. По данни на прокуратурата Диамандиев е бил посредник, като подсигурил преводачи и свой граничен полицай, който в деня на трафика трябвало да бъде дежурен на българо-гръцкия пункт.

Диамандиев бе задържан преди повече от година за организиране на хазартна и лихварска дейност по време на мащабна операция в Гоце Делчев "Тотаджиите", но лежа броени дни в следствения арест.