Милиони хора честват празника на влюбените
Милиони хора честват празника на влюбените / netinfo

На 14 февруари милиони хора по света честват празника на влюбените – Свети Валентин.

 

Въпреки че има няколко християнски светци с името Валентин, денят най-вероятно е кръстен на свещеник, убит мъченически през 270 година от император Клавдий ІІ. Легендата разказва, че свещеникът подписал писмото до дъщерята на тъмничаря, в която се влюбил, с “от твоя Валентин”.

 

Според втора теория, празникът може да е продължение на римските чествания на Празника на Луперкалия, в чест на богинята Юнона, на 14 февруари. Тя била богинята на жените и брака и честването се смятало като ритуал за плодовитост.

 

На следващия ден жените пишели любовни писма и ги пускали в урна. По-късно мъжете си теглели писмо от тази урна и през годината трябвало да открият жената, която им написала писмото.

 

Обичаят по разменяне на картички и други любовни сувенири започва да се развива в Англия и Франция през XIV и XV век и става особено популярен в САЩ през XIX и XX век.

 

През 1477 година в Англия Марджъри Брюс изпратила писмо на годеника си Джон Пастън от Норфолк, в което се обърнала към него с думите “мой обичан Валентин”. През 1834 година в САЩ са произведени първите комерсиални Валентинки. Техен създател е Робърт Елтън.