Хуба, Вихър и Горан - трите малки мечета, намерени в Родопите от РИОСВ-Смолян, които прекараха няколко седмици в Парка за танцуващи мечки в Белица, вече се намират в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция - Arcturos, съобщиха от природозащитната организация "Четири лапи".

Двете спасени в Смолянско мечета са на специална диета

"Много сме щастливи, че трите спасени мечета вече са в Arcturos. Те се чувстват добре. Беше голямо предизвикателство, както за екипа ни, така и за самите мечета. Нашето желание е да дадем шанс на Хуба, Вихър и Горан за живот в дивата природа - която е техният естествен хабитат", е споделил Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки в Белица, където мечетата прекараха няколко седмици в очакване на преместването си.

Мечетата с красиви горски имена - Хуба, Вихър и Горан, започнаха дългото си приключение по пътя към тяхното завръщане в дивата природа. Екипът на Парка за танцуващи мечки в Белица, който "Четири лапи" управлява в партньорство с Фондация "Бриджит Бардо", подкрепен от българските власти в лицето на Министерството на околната среда и водите, пое грижите за мечетата за няколко седмици, осигурявайки им специална диета и всички необходими условия.

Спасиха трето мече край Смолян

Гледачите им осигуриха и безопасно транспортиране в подходящ за възстановяването им център. На 4 юни екипи на МОСВ откриха самотно мече в Родопите, а малко по-късно - и още две в същия район.

Първото - женско, а другите две - стресирани и уплашени животни, бяха мъжки. И трите бяха транспортирани Парка за танцуващи мечки в Белица, където веднага получиха професионална грижа с минимален човешки контакт.

"Четири лапи" ще продължи да прави всичко по силите си за това Хуба, Вихър и Горан да се върнат в дивата природа в България, посочват от организацията.
БТА