Масов протест срещу губернатора Муса Палев
Масов протест срещу губернатора Муса Палев / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Партийни лидери, граждани и представители на неправителстени организации излязоха на протест срещу назначаването на новия областен управител в Благоевград Муса Палев от ДПС.

Недоволните се събраха на лъчове на площада пред Американския университет. В подплощадното пространство старт дадоха протестиращите от ГС "Сила" и ЕКИП, водени съответно от лидерите си Людмила Манова и общинския съветник Владимир Елезов.

Масов протест срещу губернатора Муса Палев
netinfo

"Много глупаво е от страна на упраляващите, точно в нашия край, в Пиринска Македония, да се назначава за губернатор човек на ДПС. Наистина това предизвика много голямо възмущение не само в Благоевград, но и в хората от цялата област. Ние обаче не изтъкваме етнически причини за недоволството си”, изтъкна Манова.

Масов протест срещу губернатора Муса Палев
netinfo


"Причината да сме тук е назначаването на Муса Палев за областен управител на един от най-българските градове. Категорично съм против областните управители да се назначават и спускат квотно от разни политически субекти или централи. Против сме и срещу скандалното решение на правителството Делян Пеевски да е председател на ДАНС. На улицата ще сме до спирането и преразглеждането на тези назначения.  Някои се надупиха днес и продадоха Пиринския край на една партия само с двама депутати", заяви съветникът Владимир Елезов.

Масов протест срещу губернатора Муса Палев
netinfo

В митинга, охраняван от над 50 служители на полицията в Благоевград, се включиха и представители на ВМРО, които остро се противопоставиха срещу масовото раздаване на управленски постове на турската етническа партия ДПС. Сред хората на площада бяха и активисти на водещи политически сили, сред които се откроиха най-вече ГЕРБ и БСП.

Масов протест срещу губернатора Муса Палев
netinfo

"ДПС, да имат губернатор на Благоевградска област, е подигравка с борбеното население на Пиринска Македония. Много съжалявам, че тази противозаконна етническа партия зае толкова ключови постове в държавата", изригна зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Масов протест срещу губернатора Муса Палев
netinfo

"БСП в Благоевградско ясно реши - областен управител да е нашият съгражданин и съпартиец Юлиян Гошев. Ние не приемаме Муса Палев. Мачът е свирен, но все пак ще има продължение", категорично заяви лидерът на БСП д-р Владимир Пандев.

Случайно или не, митингът съвпадна с живо предаване от Благоевград на телевизионера Николай Бареков. В откритото му студио бяха поканени Ангел Джамбазки, общинският съветник Илко Стоянов - кандидат за депутат от партията на Светльо Витков, както и председателят на червените в града Владимир Пандев. Бареков бе освиркан, псуван и засипан от клетви от събралите пред АУБ. Той няколко пъти предизвика участник в протеста да се изправи пред него и да го удря, предложи даже и да го обесят публично на площада.

Благоевградчани изразиха готовност да продължат с протестните действия. В понеделник в 6.00 часа сутринта те ще блокират сградата на Областната администрация и се заканиха да не допуснат в кабинета Муса Палев.