Лятно кино в Регионална библиотека „Димитър Талев” - Благоевград
Лятно кино в Регионална библиотека „Димитър Талев” - Благоевград / Община Благоевград - пресцентър

На 21 август /петък/ от 10:30 часа в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев”- Благоевград ще се проведе Детско утро под надслов „Небивалици”, съобщиха от пресцентъра на Общината.

С лятно кино и културна програма за ученици Регионалната библиотека в Благоевград отбелязва  105-годишнината от рождението на Доналд Бисет. Поканени са децата от ДДЮЛРГ „Св. Николай Мирликийски” с ръководител  Силвия Иванова, от Център за настаняване от семеен тип, от Образователен център „Еврика”, от езикова школа „Магнаура”, от частна занималня „Happy Kids Housе” и деца, които са редовни читатели на Детския отдел.

По повод на организираното събитие, библиотекар ще разкаже на децата за живота и творчеството на британския актьор и писател Доналд Бисет, както и за книгата „Небивалици“, където са събрани най – хубавите му приказки. За доброто настроение на малчуганите ще бъдат прожектирани филмираните приказки от  книгата „Небивалици”: „Анабела”, „Реката от думи”, „ Полицаят Артър и неговият кон Хари", „Тигърчето, което обичаше да се къпе” и „Ерос и славейчето”.

На 27 август от 10:30 часа отново в читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” - Благоевград ще се проведе Ден на баснята под надслов „Най-хубавите басни". Целта на заниманието е изграждане на навици за четене и развиване творческите способности на децата.

Библиотекар от отдела ще им разкаже за характерните жанрови особености на басните, след което ще бъдат прожектирани филми по басните „Полският и градският мишок”, „Лисицата и гроздето”, „Врана и лисица”, „Кукувица и петел”, „Приказка за заекът и костенурката” и „Приказка за лъжливото овчарче”.