Лавина отне живота на норвежки сноубордист над Банско
Лавина отне живота на норвежки сноубордист над Банско / снимка: Sofia Photo Agency

Млад мъж е бил затрупан от лавина в курорта Банско този следобед, съобщиха от Планинската спасителна служба. Младежът, който е от Норвегия, се е спускал със сноуборд по необозначен за целта терен като се е подхлъзнал по един от улеите в Пирин планина. Сигналът за изчезването му е получен малко след 14.00 ч. 

Акцията по издирването на сноубордиста е продължила повече от три часа. 22-годишният мъж е открит мъртъв в улей в района на Демянишка долина към 17.15 ч. Младежът е починал от множество травми. Трупът му е транпортиран за аутопсия в Банско.

Това е петата лавина в зимния ни курорт за по-малко от месец и трети смъртен случай.

В края на януари над Бъндеришка поляна загина учителят по ски от Банско Иван Попов, денонощие след този инцидент като по чудо се спаси 33-годишната столичанка Веселина Шишкова, попаднала в снежна маса под хижа Вихрен. В началото на този месец лавина уби и 31-годишният скиор Атанас Делчев от Разлог. 

По-строги санкции и глоби за сноубордистите и скиорите, които карат извън очертанията на пистите искат от Планинската спасителна служба. Това заяви преди дни за Дарик Запрян Хорозов от ПСС. По думите му към момента има определени глоби във всеки планински парк, но никой не санкционира нарушителите.

От ПСС отново предупреждават, че лавиноопасни улеи и склонове има и в по-ниската част на планините, както и в близост до ски-пистите. Обикновено последните са обозначени със специализирана маркировка с шахматно разположени жълти и черни квадрати.