Корнелия Нинова: Обедняваме все по-осезаемо
Корнелия Нинова: Обедняваме все по-осезаемо / Sofia Photo Agency

През 2011 г. кризата в страната ще се задълбочи и хората ще продължат да обедняват. Това прогнозира депутатът от Благоевградски избирателен район Корнелия Нинова и допълни, че причината е в некомпетентността на кабинета.

От БСП изчислиха, че през двете години на управление на ГЕРБ всеки човек е обеднял средно с между 800 и 1000 лева. Социалистите смятат, че тези пари отиват в сивия сектор, който се разработва с покровителството на управляващите.

От БСП отчетоха, че освен икономическата криза има и други причини за обедняването на хората. Според Нинова основна вина има политиката на правителството. „С тази политика те удушиха икономиката, като не разплатиха на бизнеса задълженията на държавата. Свиха вътрешното потребление, като замразиха доходите. Увеличиха данъчната тежест, с което доведоха до обедняването на българите”, заяви тя.

По думите на Нинова може да се очаква, че негативната тенденция ще продължи и през новата година. Причината е, че доходите са замразени, а цените ще продължат да растат. Това според нея ще доведе до политически и икономически последици като увеличаване на инфлацията и обедняване на гражданите. „ГЕРБ излъгаха българските граждани, че ще подобряват качеството на живот, но това не се случи досега, няма и да се случи през 2011 г., дори с тези мерки кризата ще се задълбочава”, поясни Корнелия Нинова.

Социалистите за пореден път обвиниха правителството, че не води политика за подпомагане на земеделските производители и това е една от причините за поскъпването на стоките. Генералният извод на БСП е, че кабинетът Борисов не е способен да управлява икономиката на страната. „Със строителството на магистрали и една спортна зала няма как да се управлява икономика, няма как да се подобрява жизненото равнище на хората”, заяви Нинова.

Основната причина за обедняването на хората и задълбочаването на кризата е нарастването на сивия сектор, смятат социалистите. „Контрабандата е превърната в държавна политика, тя е покровителствана от министъра на вътрешните работи, случва се със знанието и мълчаливото съгласие на премиера, т.е. тя е обща правителствена политика”, коментира депутатът от левицата.

От БСП настояват за компенсиране на доходите. В противен случай, в началото на следващата година всеки човек ще е обеднял с по още 400 лева.