Комисия огледа мястото на скъсаната дига на язовир край Петрич
Комисия огледа мястото на скъсаната дига на язовир край Петрич / Dariknews.bg, архив
Комисия огледа мястото на скъсаната дига на язовир край Петрич
85063
Комисия огледа мястото на скъсаната дига на язовир край Петрич
  • Комисия огледа мястото на скъсаната дига на язовир край Петрич

Съвместна комисия, в която участваха представители на Община Петрич, Басейнова дирекция, "Напоителни системи" и служители на пожарната служба, направи оглед на мястото, където скъсана дига на водоем за поливане на земеделски терени заля стотици декари площи между петричките села Кавракирово и Михнево.

"Скъсана е стената на т.нар микроязовир, която е собственост на "Напоителни системи". Освен това има авария и в съседно съоръжение, което е канал, частна държавна собственост на Министерството на земеделието и горите. Комплексно, аварирането на двете съоръжения предизвика наводняването на селскостопански имоти", коментира за Дарик заместник-кметът по ТСУ към Община Петрич Минка Салагьорова.

"Независимо, че не е наша собственост, се извършиха необходимите аварийни мерки. Бяха пратени машини на място, беше отведена водата, така че да се оттече. В последствие направихме комисия, която ще опише всички щети на земеделските стопани. Ще подпомогнем на "Напоителни системи" с всякаква техническа помощ и каквото им е необходимо, за да може да възстановят микроязовира и той отново да се ползва за напояване. Също така ще направим всичко възможно да може земеделските стопани, пострадали от това наводнение да получат обещетение, като ги подпомогнем да подадат искове към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане", увери Минка Салагьорова.

Чуйте още в звуковия файл.