КНСБ: След 100 дни управление ГЕРБ ни предлага малката Дянкова пица
КНСБ: След 100 дни управление ГЕРБ ни предлага малката Дянкова пица / Дарик - Благоевград, Елина Христова

Категоричното си несъгласие с проектозакона за държавния бюджет през 2010 г. изразява Регионалният съвет на КНСБ - Благоевград. Официалната позиция на синдиката е разпространена до министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, министъра на икономиката Трайчо Трайков, социалния министър Тотю Младенов, областния управител на Благоевград Валери Смиленов, депутатите от региона и президента на КНСБ д-р Желязко Христов.

В проектобюджета няма приоритети и стимули за развитие на бизнеса, а само политика на затягане на коланите, което ще се отрази крайно негативно на хората с ниски доходи, коментира на пресконференция лидерът на КНСБ - Благоевград Васил Чолаков. По думите му в условията на разрастваща се у нас икономическа и финансова криза основните приоритети на управляващите трябва да бъдат запазване на работните места и доходите на хората.

Притеснени сме от факта, че от началото на годината ръстът на безработицата отбелязва трайна тенденция към повишаване, в Благоевградска област през септември броят на регистрираните безработни е 17 485 души, което е 10,24 %, каза Чолаков. Той уточни, че процентът на безработицата през изминалия месец е особено тревожен в общините Белица - 41,29 %, Якоруда - 34,71 % и Разлог - 12,83 %.

По данни на синдикалната организация от началото на годината само в строителния бранш са съкратени над 6 000 души.

Регионалният съвет на КНСБ е категорично против "замразяването" на минималната работна заплата и на възнагражденията в бюджетния сектор, обяви Васил Чолаков. Според него недоумение буди и фактът, че в системата на МВР заложените за заплати и гориво пари са намалени с над 100 млн. лв. Така ли новата власт ще се бори с организираната престъпност, попита риторично синдикалният лидер.

Увеличеният акциз на тютюна ще насърчи контрабандния внос на цигари, като същевременно ще постави под въпрос бъдещето на тютюневия холдинг "Булгартабак", включително и структуроопределящата за региона благоевградска фабрика, където работят повече от 1100 души, се казва още в позицията на КНСБ.

Не на последно място е тревожно намалението на парите, заложени за здравеопазване и образование, които са приоритетни сфери за всяко правителство, коментира още Васил Чолаков.