/ БТА
Кметът на Благоевград Методи Байкушев ще представи на публично обсъждане бюджета на Общината за тази година.

Обсъждането е в четвъртък, 25 януари, от 17:00 часа в зала „22 септември“. По време на обсъждането ще говорим за политики, а не за числа, като пред гражданите бюджетът ще бъде представен по ясен начин, който да е разбираем не само от експерти, каза на пресконференция Байкушев.

Общинските съветници в Благоевград приеха важни промени в последната сесия за годината

По думите на общинския кмет бюджетът за 2024 г. е балансиран, а за обсъждане ще бъде подложена само частта, свързана с местните дейности, „без гигантските числа от държавно делегираните дейности“. 

"Приоритетно в бюджета за следващата година ще бъде изграждането на градска инфраструктура, като са завишени средствата за текущи ремонти, предвиждат се средства за отчуждаване на имоти, с цел изграждане на бъдеща инфраструктура, инвестиции в образованието и привличане на инвеститори. 

БТА

Планираните приходи са повече от планираните разходи, като бюджетът ще бъде балансиран", отбеляза Методи Байкушев. По предварителни разчети в края на годината се очаква положителният баланс на бюджета да е близо 2,2 млн. лева. 

Методи Байкушев коментира и дългове и дефицити, формирани от предходни години, като разчетите показват, че размерът им е над 20 млн. лева. По думите на кмета на Благоевград тази сума е натрупана в продължение на години, като за първи път кметската власт сигнализира за дефицит в края на 2019 г. - в началото на мандата на тогавашния общински кмет Румен Томов. 

Методи Байкушев показа в таблица и заложените приходи за 2023 г. и доколко те са реализирани. Разчетите показват, че разликата между очакваните данъчни и неданъчни приходи и реално събраните е с отрицателен знак или близо 3,5 млн. лева по-малко в общинската хазна.

Според настоящия кмет на Благоевград това е било практика в продължение на години, откъдето е и натрупаният дефицит. По думите му от това следва съкращаване на разходите.

"При тази ситуация, Общината е закупила направени по поръчка осветителни тела със соларни панели на стойност близо 500 хил. лева, с които да бъде осветен пътен участък от околовръстния път на града - от „Антените“ до „Кончето“, които, обаче, за момента не могат да бъдат поставени.

Община Благоевград ще изгради транспортна връзка за 800 хил. лв. до две големи предприятия в града

Отделно този участък се поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура“, а няма позволение за поставяне на тези осветителни тела", отбеляза Байкушев. Около 500 хил. лева са разходите и за „South West Festival” в Благоевград, а за пиротехническо и светлинно шоу за 5 октомври - празникът на града, през миналата година са похарчени 42 хил. лева, които след допълнително споразумение са увеличени с още 20 хил. лева. 

Тези над 20 млн. лева са по разпределение дефицит по дълга и липсващи (неналични) средства, получени от Общината, по постановления на Министерски съвет от 2022 г. и дължими суми от предходни години.

В това число влизат липсващи над 4,2 млн. лева за укрепване на пътя Бистрица - летовище „Бодрост“, близо 2 млн. лева липсващи за благоустрояването на улица „Промишлена“ и дължими суми по съдебно решение за строителството на закрития плувен басейн в Спортен комплекс „Пирин“, където следва да бъдат заплатени близо 2,8 млн. лева. 
Десислава Велкова, БТА