Кирил Пендев: При разпределяне на общинския бюджет приоритетно ще се разпределят средства към крайните квартали и селата
Кирил Пендев: При разпределяне на общинския бюджет приоритетно ще се разпределят средства към крайните квартали и селата / netinfo
Към крайните квартали и селата в община Благоевград ще се насочват приоритетно средства при разпределяне на общинския бюджет. Това стана ясно по време на среща на кандидата на ГЕРБ за кмет на Благоевград Кирил Пендев и кандидатите за общински съветници от листата на коалиция ВМРО – КОД БГ с жителите на с. Логодаж. Така ще бъде преодолян дисбалансът, съществуващ досега, когато средствата отиваха основно към центъра, към Благоевград.

На срещата присъства и адвокатът на българските медицински сестри в Либия Владимир Шейтанов, който се оказа собственик на къща в Логодаж. Той попита за инвестиционната политика към селото и как, след като всички твърдят, че българското село мизерства, ще се излезе от това състояние. “Някога Благоевград имаше добра икономика, това облагодетелстваше и селата. Как ще се върне старата слава”, попита Шейтанов.

“Приказките за еврофондовете се превръщат в предизборна дъвка. Кандидатите за кметове се надпреварват да обещават, че от момента, в който бъдат избрани, към тях ще рукнат европари. Който обещава такова нещо, просто няма да го изпълни. Подготовката на проекти и процедурите по одобряването им и отпускането на средства ще отнемат най-малко 2 години. Пример за това са добре организирани държави като Чехия, Полша, Словения. Преди това трябва да се направят прости, човешки неща в малките населени места – транспортът, инфраструктурата, здравното обслужване”, заяви Кирил Пендев.

Основен проблем за жителите на Логодаж е сигурността, липсата на здравне пункт в селото и неработещата вече система за поливно земеделие. Наблизо се намира и язовир Стойковци, но хората не могат да ползват вода оттам заради високите такси.

“Логодаж се намира на международен път и трябва да се възползва от местоположението си”, смята Пендев. Той изрази увереност, че отклоняването на пътническия поток ще донесе приходи в общинската хазна. Това ще се отрази добре и на хората от селото, които разчитат засиленият трафик да подобри пътната инфраструктура, а туристите да купуват земеделската им продукция. За да се постигне това обаче трябва да се вложат средства в благоустрояването на митническия пункт Логодаж, който днес увеличава значението си, тъй като се намира на външна за Европейския съюз граница. Проблем за развитието му е фактът, че и от двете страни на границата пътищата са лоши. “От наша страна все пак са по-лоши. Освен това пътят трябва да се разшири, тъй като сега не може да поеме по-голям трафик”, посочи кандидатът на ГЕРБ. По думите му извън очакваните в бъдеще средства по проекти от европейските фондове и сега може да се работи по привличане на средства от трансгранични програми.