Катя Бельова оглави Окръжния съд в Благоевград

Катя Бельова оглави Окръжния съд в Благоевград
Катя Бельова оглави Окръжния съд в Благоевград / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Катя Бельова бе избрана с мнозинство за председател на Окръжен съд – Благоевград. По време на заседание на Висшия съдебен съвет днес бюлетини за Бельова пуснаха 15 от присъствалите висши магистрати.

Другият претендент за административен ръководител – районният съдия Владимир Пензов, получи 3 гласа, научи Дарик. По време на преброяването бяха отчетени 3 недействителни бюлетини.

При предишната надпревара на 9 юли само един глас не стигна на Катя Бельова за председателския пост. За нея гласуваха 12 от присъствалите членове на ВСС. Шестима подкрепиха кандидатурата на районния съдия Владимир Пензов, с когото Бельова участва в процедура по балотаж.

За третия кандидат в летния конкурс - прокурор Христо Георгиев, вот дадоха едва двама от висшите магистрати при първото гласуване след изслушването. По време на преброяването стана ясно, че три от бюлетините, пуснати от членовете на ВСС, бяха недействителни.

Изборът на административен ръководител на Окръжния съд се проточи дълго във времето. До председателската криза се стигна след разкритията на ВСС и комисията "Сукнаров". На заседание на ВСС, проведено на 11 февруари, до избор на председател не се стигна. Тогава за кандидатствалия за втори управленски мандат Красимир Аршинков гласуваха само седем от присъствалите 20 членове на ВСС, седем се въздържаха, шестима бяха против.

По-късно Аршинков подаде оставка, а пък опонентът му за председателския пост - Димитър Узунов, който оглавява съда в Сандански, се отказа от конкурсната процедура и си направи самоотвод.