КАТ  засилва контрола по третокласните и общински пътища
КАТ засилва контрола по третокласните и общински пътища / netinfo

По повод зачестилите пътно-транспортни произшествия с тежки последици КАТ – Пътна полиция засилва контрола над неправоспособни и пияни шофьори по третокласните и общински пътища, съобщиха от пресцентъра на МВР. Обстановката, свързана с безопасността на движението, е  усложнена от  рязкото увеличаване на интензивността на движението по основните пътища - главно към южното Черноморие и по направленията  София – Кулата, Дунав мост – Плевен. 

Други фактори, които влияят негативно  на обстановката по пътищата на страната, са движението на селскостопанска техника и по основните пътища, най-често без сигнализация, управлението на мотоциклети и автомобили  от неправоспособни или пияни шофьори.
За предотвратяване на  тежки пътнотранспортни произшествия до края на активния курортен сезон от Главна дирекция “Охранителна полиция” е разпоредено полицията да засили контрола над неправоспособните и шофьорите, управляващи след употреба на алкохол, като се акцентира на проверките по третокласната и общинска пътна мрежа - приоритетно в тъмната част на денонощието.

Друга предвидена мярка е своевременна реакция на полицейските служители на всеки сигнал от граждани и участници в движението, подаден на тел. 112 и 166 за нарушения на правилата за движение. Контролът в рисковите участъци по републиканската и общинска пътна мрежа ще е насочен основно към  превишаването на скоростта  с  над 30 км/ч.  Освен тези, ще бъдат  видеозаснемани и автомобили, неправилно изпреварващи при забрана и  насрещно движение.


“Пътна полиция” разчита участниците в движението своевременно да уведомяват чрез тел.166 и 112 за неправоспособни и употребили алкохол шофьори, което би предотвратило тежки пътни злополуки.