Изграждането на депо за битови отпадъци в община Благоевград стартира в края на годината
Изграждането на депо за битови отпадъци в община Благоевград стартира в края на годината / Любима Калпачка, Дарик - Благоевград, архив

В края на 2015 година се очаква да стартират дейностите по изграждане на регионалното депо за битови отпадъци в село Бучино, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград.

Това стана ясно от провелата се среща между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, градоначалника Атанас Камбитов и кметовете на останалите четири общини, които ще бъдат обслужвани от системата за управление на отпадъци.

По време на срещата беше уточнен графикът за следващите стъпки  по изграждане на депото, като до 10 септември ще бъдат подготвени всички необходими документи, а до 10 октомври се очаква да бъде издадено разрешително за строеж.

Първият етап възлиза на стойност около 11 млн. лева. Той включва изграждане на първа клетка на депото, инсталация за предварително сепариране на отпадъците, съоръжение за компостиране на зелени отпадъци, както и цялата им съпътстваща инфраструктура.

Вторият етап включва строежа на втората клетка и рекултивацията на съществуващото сметище. Новото съоръжение  ще преработва  отпадъците на пет общини- Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево и по този начин ще се гарантира, че всички постъпващи в него отпадъци ще могат да бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

Очаква се депото да бъде готово до средата на 2016 година. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино и Българчево на площ от  106 дка.